LK Konjice se je v okviru prireditve Jurjevanje v Slovenskih Konjicah letos že drugič udeležil kuhanja “Viteškega lonca”. Ekipo LK Konjice so sestavljali Marjan Gujt, Tadej Slapnik, Ervin Jančič in Primož Poklič.

Kot že lansko leto, je ekipo vodil Marjan Gujt, ki je tudi izbral recept za jed z naslovom “Gruzijska juha” iz kuharske knjige spisane v 14 stoletju. Ekipa je delovala zelo usklajeno in ravno pravi čas pripravila jed, ki so jo pohvalili številni obiskovakci prireditve. Naš namen je bil pripraviti avtentično jed, ki bi vseeno ustrezala današnjemu okusu, ki je precej drugačen od takratnega. Cilj je bil tudi pripraviti jed v večji količini od predpisane – približno 60 porcij.

Sodelovanje na prireditvi je imenitno uspelo, s čimer je LK Konjice pokazal svojo vpetost v javno žiljenje občine Slovenske Konjice in gotovo pustil dober vtis. Celotna ekipa se je trudila po svojih najboljših močeh in dokazala, da ima res smisel in voljo do kuharskih opravil. Ves čas prireditve so jo spodbujali številni mimoidoči in član LK Konjice, kar je dalo kuhanju še dodaten čar.

Za pokušino pa še recept, če bi koga zamikalo, da se sam poskusi v srednjeveški kuhariji.

Recept: »Gruzijska juha«

Vzami in nareži katerokoli perutninsko meso, ter ga narahlo popeči v svinjski masti z listnim petršiljem in drobno nasekljano čebulo. Vzami nekaj piščančjih jetrc in rjavo zapečenega kruha, ter stepi v vinu in goveji osnovi. Vse skupaj dobro prekuhaj. Zmelji ingver in žafran, ter ju stepi v “verjuice” (Kisla omaka izdelana iz nezrelih grozdnih jagod ali drugih sadežev). Kotlovina mora biti rahlo rjava in gosta kot Soringue. (Brodet iz jegulj, znana jed iz tistega časa)

Recept iz knjige:

le Viandier de Taillevent,
Based on the Vatican Library Manuscript 1380
Translated into English by James Prescott

Nekaj utrinkov:

Ogled video posnetka:
http://www.youtube.com/user/skalatvinfo#p/u/2/MQgmM47xKDA